dilluns, 27 d’octubre del 2014

Juga amb la història - La veritable història del comte Dràcula



El passat diumenge dia 26 d’octubre vam iniciar els tallers familiars del Juga amb la Història 2014-15. Estem a l’època de la Castanyada, de Tots Sants o bé com es coneix als pobles anglosaxons, Halloween, que és la contracció de All Hallows’Eve, Víspera de Tots Sants.  Les llegendes de por són molt presents durant aquests dies i per això, als nostres tallers, ens agrada explicar-vos la història de personatges terrorífics, com les bruixes o com el famós Dràcula.

Els vampirs són criatures que s’alimenten de l’essència d’altres éssers vius, preferiblement de la sang. A la cultura europea i occidental, i en general a la cultura global contemporània, el vampir més popular és d’origen eslau, i és tracta d’un ésser humà que un cop mort es converteix en un cadàver actiu, que xucla la sang.

El tema dels vampirs dóna per a molt, podríem remuntar-nos a l’antiguitat i arribar fins l’època contemporània. El  podem relacionar amb la ciència, la medicina, la pintura, l’escultura, els còmics, el videojocs, els dibuixos animats, la literatura o el cinema.
  
 

 
 
 
 

Però el nostre taller s’adreçava a públic familiar i per això, vam tractar únicament el personatge en trets generals.
El vampir, tal i com es presenta en l’imaginari col·lectiu, es basa en el personatge de la novela “Drácula” de Bram Stocker. Stocker i un grup d’amics van iniciar una aposta literària en una nit de tormenta i d’aquí van sorgir dos grans mites del terror com són: Dràcula i Frankenstein, de Mary Shelley.
 Del Dràcula de Stocker neixen moltes de les característiques dels vampirs que tots coneixem. Però Stocker es va basar en un personatge real per escriure la seva novel·la: el comte Vlad Tepes.

Vlad III o Vlad Tepes va ser un heroi nacional rumanès que al segle XV va lluitar contra la invasió del poble turc i es va fer famós per la seva crueltat. De fet, Tepes vol dir Empalador, i aquest era el mètode que més utilitzava per acabar amb els seus enemics. El seu pare era cavaller de l’ordre del Drac, per això, com a fill de Dracul, Stoker el va rebatejar amb el nom de Dràcula.

La peste, l’anèmia, la porfiria, la ràbia o l’esquizofrènia són malalties que s’han relacionat amb els vampirs. 
Perquè algú sigui vampir, s’han de complir algunes condicions:
-          La predisposició des del naixement és una d’elles. A Rumania el setè o dotzè fill amb germans grans del mateix sexe tenen més predisposició, també els esclaus nascuts en Dissabte sant.
-          Una mort prematura o violenta, especialment en nens i adolescents pot convertir al difunt en fantasma o vampir
-          L’incompliment d’algun ritual funerari
-          Pot ser una maledicció per accions criminals o sacrílegues, o els suïcides, els excomulgats o aquells que no haguessin rebut l’extremunció tenien més possibilitats de convertir-se en vampirs.
-          Per la mossegada d’un altre vampir.
 També vam explicar i veure curiositats com “paquets contra-vampirs” amb estaques, creus, alls, aigua beneïda, la Bíblia i algun altre estri més que variava segons la regió.
 
A la part pràctica del taller, pares i fills van construir un mòbil amb elements relacionats amb la diada de tots Sants i els més menuts van convertir-se en vampirs per una estona!
 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada