divendres, 15 de juliol del 2011

ELS TRESORS DEL MOLÍ: La creu de terme d'Andreu Solà Vidal



Els tresors del Molí és una nova iniciativa que vol donar a conèixer les peces més destacades que formen el fons del Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata.


La primera de les entrades la dediquem a una obra del pintor Andreu Solà Vidal, es tracta d’una petita taula (17 x 10 cm) que recentment, gràcies a la restauració portada a terme a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona, ha pogut recuperar l’aspecte original.
Andreu Solà i Vidal, és una de les figures a la qual és dedicada l’exposició permanent que podeu visitar al CIP Molí d’en Rata Protagonistes. Ripolletencs que deixen petjada. Solà va néixer a Ripollet el 1863 i va estudiar a l’Escola Oficial de Belles Arts de Barcelona, La Llotja. Durant un temps va viure a París i a Madrid fins que va tornar a Ripollet, on es va instal·lar fins a la seva mort, ocorreguda prematurament el 1902. Es considera que la seva trajectòria artística s’emmarca dins del corrent modernista.
Són diverses les obres de Solà amb què compta el fons del CIP, en aquest cas es tracta d’un petita taula pintada a l’oli, la fusta de la qual procedeix d’una caixa de tabac de Manila, tal com es pot observar a partir d’una inscripció en baix relleu que consta al revers de la taula.
En aquesta taula s’hi representa una creu de terme, aquestes creus es trobaven disposades sobre pedestals i s’acostumaven a situar a les entrades de les poblacions per marcar els límits dels seus termes o bé és col·locaven a costat dels camins.
La peça va formar part del programa “Coincidències insòlites”, que va permetre que diferents museus de la Xarxa de Museus Locals posessin en diàleg peces dels seus fons que compartien algun tipus de relació entre elles. Aquesta obra d’en Solà va ser posada en paral·lel amb dues altres: una procedent de la Casa-Museu Verdaguer (Folgueroles) i l’altra del Museu Municipal Joan Abelló (Mollet del Vallès). Les peces permetien vincular diverses figures destacades de l’època: Jacint Verdaguer, l’editor Francesc Matheu i Andreu Solà, a partir de l’edició d’un llibre (Dietari d’un pelegrí a Terra Santa) de Verdaguer editat per Francesc Matheu, els gravats del qual van ser realitzats per Solà, col·laborador de l’editorial de Matheu, La Il·lustració Catalana. D’altra banda, la creu de Terme d’en Solà va ser posada en relació amb una composició molt semblant realitzada per en Dionís Baixeras Verdaguer (1862-1943). La semblança entre totes dues permet pensar que potser es podria tractar d’un mateix estudi acadèmic i que tots dos artistes poguessin haver coincidit en els seus anys d’estudi a La Llotja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada