divendres, 9 de setembre del 2011

ELS TRESORS DEL MOLÍ: la col·lecció de castanyoles d’Emma Maleras



Al CIP Molí d’en Rata comptem amb un bon nombre d’exemplars de castanyoles gràcies a la donació realitzada per la gran concertista ripolletenca d’aquest instrument, Emma Maleras i Gobern. Al fons del CIP hi trobem dos jocs de castanyoles de concert de l'artista (un joc pels aguts i un pels greus) i també algunes de les castanyoles que Maleras va anar adquirint durant els viatges que va realitzar al llarg de la seva trajectòria artística.
Les castanyoles són un instrument de percussió àmpliament utilitzat en dansa i el material amb el qual poden estar elaborades pot variar molt: al CIP Molí d’en Rata comptem amb exemplars procedents d’Eivissa, d’arrel de ginebró, o amb d’altres procedents de Xina, de bambú.
Emma Maleras va néixer a Ripollet el 1919 i ha tingut una brillant trajectòria com a intèrpret de castanyoles i també com a ballarina i com a docent. Maleras és reconeguda internacionalment per haver creat un mètode d’aprenentatge i d’interpretació per a les castanyoles que ha permès equiparar-les amb qualsevol altre instrument.
L’artista és una de les figures a les quals és dedicada l’exposició permanent que podeu visitar al CIP Molí d’en Rata: “Protagonistes: ripolletencs que deixen petjada”, inaugurada el 25 de març de 2007. Aquesta mostra també és dedicada a l’escultor Josep Maria Brull, a l’escultora i també pintora Lluïsa Sallent, al pintor Andreu Solà, a l’esportista Joan Creus i al tenor Gaietà Renom. Aquests personatges comparteixen carreres professionals de gran èxit i tenen, o han tingut, algun tipus de vinculació amb la vila de Ripollet (ja sigui perquè és el seu poble natal o bé perquè hi han mantingut vincles afectius o laborals).
L’exposició està formada per sis mòduls independents dedicats a cadascun dels protagonistes que es componen de text (on s’explica la biografia i la trajectòria del personatge) i de nombroses fotografies. Els mòduls també contenen objectes relacionats amb ells (en el cas d’Emma Maleras es troben exposades les castanyoles de concert de l’artista) i també es pot veure un audiovisual en forma de breu documental que permet la contextualització del personatge en qüestió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada