dilluns, 6 de maig del 2013

Juga amb la història: VITRALLS GÒTICS

El passat dia 28 d’abril al Juga amb la història vam parlar de vitralls, especialment dels vitralls gòtics. Una vintena de famílies van aprendre, de la mà de la Cesca d’Arqueonet, que els vitralls són composicions elaborades amb vidres de colors, pintats o recoberts amb esmalts, i units mitjançant tires de metall, principalment de plom. La seva ubicació principal, que no la única, és a les esglésies i catedrals.
    
Grans i petits ben atens seguint l'explicació
 Tot i que en l’edat antiga sembla que hi ha algun vestigi puntual de vitralls, és a l’edat mitjana quan aquesta tècnica es desenvolupa i arriba al seu màxim esplendor, concretament al gòtic, tot i que s’inicia amb el romànic. Els vitralls substitueixen en el gòtic la pintura mural que s’havia desenvolupat àmpliament durant el període romànic, però que en el gòtic queda com un art complementari, ja que els murs són substituïts per finestrals molt amplis decorats per rosasses i vitralls.


Tothom retalla!


















Li donem color... 



I aquí tenim el Ramon amb el seu vitrall del Barça!





Mireu que bonics queden amb la llum!

Els grans temes dels vitralls acostumen a ser històries de l’Antic i el Nou testament i també escenes d’oficis. De fet, al nostre taller també vam parlar del tema dels oficis i de les activitats gremials així com de mestres, oficials i aprenents. I també de com el vitraller realitzava la seva obra: des del dibuix del vitrall i les plantilles que emprava, a la pasta de vidre que s’havia de premsar, els pigments que donarien color al vidre, etc.


Tot un munt d’informació que grans i petits van assimilar cadascú al seu nivell i que després van poder posar a la pràctica tots junts elaborant el seu propi vitrall.

El proper taller i darrer, d'aquest curs 2012-13, serà el proper dia 26 de maig. Per acomiadar la temporada tastarem i parlarem d'un plat típic de sud-amèrica, les arepas. Us hi esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada