divendres, 28 de setembre del 2012

Xerrada El Ripoll i Ripollet: una història d'amors i desamors

El passat dimarts dia 25 de setembre, emmarcat en els actes de record de les Riuades del 62, l'historiador local, Ramon Martos va realitzar una conferència al Centre Cultural, sota el títol 'Ripollet i el riu Ripoll, una història d'amors i desamors'. L'acte va comptar amb la participació d'un nombrós public, entre el que hi havia familiars de les 12 víctimes de Ripollet i diverses autoritats del consistori.

Foto: Regidoria de Comunicació

Martos va fer un repàs de la relació que ha tingut el riu amb el municipi, des d'un inici on el Ripoll era font de vida per a la vila. L'historiador també va explicar com la riuada era un fet anunciat, ja que segons dades conegudes, d'entre 1414 i 1777 hi ha hagut nou riuades en aquesta part del Ripoll. A nivell local, Ramon Martos va destacar que Ripollet, l'any 1962, era l'únic municipi que no estava patint el seu creixement al voltant de la llera del riu, sinó en les parts més elevades del mateix. Aquest fet va provocar que afortunadament les víctimes al nostre municipi només en fossin 12, en front dels centenars de zones com ara Les Fonts, Les Arenes o Rubí.

Finalment, Martos va resumir explicant que fins als anys 60 Ripollet vivia de cara al riu, en una relació de coneixement, treball i harmonia. Després de la riuada el municipi va donar l'esquena a quest espai, en tots els sentits i no va ser fins als anys 80 que es torna a voler recuperar aquest espai tenint cura de la seva salubritat, fins al nostres dies.
La propera xerrada serà el proper dia 4 d'octubre a càrrec del geògraf David Saurí i porta el nom de Les inundacions al món. Història dels darrers 50 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada