dilluns, 31 de març del 2014

Juga amb la història: Taller de dinosaures


Aquest passat diumenge dia 30 de març hem tingut un nou “Juga amb la Història” i hem parlat de dinosaures, fòssils i de paleontòlegs.

Sabíeu que la paraula dinosaure ve del grec i significa llangardaix terrible?  Els dinosaures van ser els animals vertebrats dominants dels ecosistemas terrestres durant més de 160 milions d’anys, des del període Triàsic superior (fa aproximadament 230 milions d'anys) fins a la darreria del període Cretaci (fa aproximadament 65 milions d'anys), quan la més gran part s'extingiren. Hi ha diverses teories sobre la seva extinció. La més popular és el xoc d’un meteorit amb la terra, però hi ha qui diu que van ser les erupcions volcàniques o el canvi climàtic. Altres teories diuen que van desaparèixer a causa de malalties.

La sala plena de gom a gom















Els dinosaures eren un grup d’animals extremadament variat i encara no se sap del cert quants gèneres en van existir. Alguns eren herbívors, altres carnívors i altres omnívors. Uns dinosaures eren bípedes, altres quadrúpedes i, altres, podien caminar a dues o quatre potes. El més llarg era el Seismosaurus amb 43 metres de longitud i el més curt el Micropachycephalosaurus amb 35 cm de longitud i se n’han trobat restes a tots els continents.

De tota manera, cal tenir present que només un percentatge minúscul dels animals arriba a fossilitzar-se i la majoria d’ells resten enterrats. Pocs dels exemplars que es descobreixen són esquelets complerts i la reconstrucció dels músculs i altres òrgans de l’animal en vida són, en realitat, suposicions. Per tant, és difícil que els científics arribin mai a estar segurs del tot de quins van ser els dinosaures més grans i els més petits.

Grans i petits paleontòlegs

Aquesta ha estat la segona vegada que hem realitzar un taller de dinosaures dins del Juga amb la història i també hem tornat a tenir llista d’espera. De fet, la sala va restar una mica massa atapeïda perquè vam intentar donar cabuda al màxim nombre possible de participants.  Què tindran aquests animals que agraden tan a petits i grans?
Us recordem que el proper Juga estarà dedicat a l’art, concretament parlarem del Pintor Pablo Picasso i del cubisme. No hi falteu!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada