dimarts, 19 de març del 2013

Juga amb la història: Les catapultes romanes

Al Juga amb la història del mes de març hem après a fer una catapulta.
Primerament ens han ensenyat un munt de coses sobre l’exèrcit romà.  Ara ja sabem que l’exèrcit romà estava organitzat per legions, que una legió estava formada per deu cohorts i cada cohort per cinc o sis centúries. Una centúria la formaven un grup de cent homes manats per un centurió.

Ens han parlat també d’infanteria lleugera i pesada, de cavalleries i de quines eren les estratègies militars més comunes.  Els soldats romans anaven molt ben equipats amb llança, cuirassa, cinturó de cuir del que penjaven unes tires per protegir les cuixes, espasa, punyal, escut i casc. Els escuts van anar evolucionant tant pel que fa a material com a la forma. Primer eren de fusta, petits i rodons i més tard de metall i quadrats i grans. El casc protegia galtes, nas i coll i els dels oficials portava un plomall.
A més els soldats portaven una motxilla amb objectes personals, aigua i racions per a un mínim de tres dies.

En temps de pau els legionaris realitzaven marxes, construïen trinxeres, fortificacions, camins, naus, ponts, túnels, cisternes, aqüeductes o ponts.

En plena elaboració de la catapulta

Aquí la teniu acabada, llesta per practicar

Preparats, llestos i ... a fer punteria!


                          
Mireu quin goig que fan els nostres petits romans!

Com que els romans no coneixien els explosius, impulsaven les armes amb molles. Tenien tres tipus d’armes d’artilleria: la ballesta, l’ariet i la catapulta. La catapulta és una arma que serveix per llençar projectils. El seu precursor va ser l’arc i la fletxa. L’arc era molt útil perquè era lleuger i el podia portar un sol soldat però la catapulta permetia llençar projectils (pedres) molt més grans.  Hi ha molts tipus de catapultes però totes tenen en comú que la seva elaboració i transport eren força complicats.

L’elaboració de la nostra catapulta ha estat una miqueta més senzilla que les que feien els romans, però tot i així grans i petits han hagut de treballar de valent per crear la seva pròpia catapulta. Els projectils els hem fet amb plastilina i al final de tot hem practicat la punteria. Us deixem algunes fotos dels nostres petits “romans” i us recordem que el proper taller es farà el dia 28 d’abril i parlarem de vitralls gòtics. Us hi esperem!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada