dilluns, 26 de novembre del 2012

Juga amb la història: L'estàtua de Ceres

Ahir diumenge dia 25,  vam omplir la sala de tallers de gom a gom.  Famílies de Ripollet, però també de Cerdanyola i de Barcelona es van acostar al CIP per conèixer qui era Ceres i modelar en fang un cremador d’encens amb el rostre d’aquesta deessa.


   Els nens i nenes ens ensenyen els seus bonics cremadors d'encens! 


  
Ceres és la deessa de l’agricultura, els cereals i la    fecunditat en la mitologia romana. Per als grecs els seu nom era Demeter. Ceres es representa normalment com una dona bonica, d’estatura majestuosa, amb mirada lànguida i el cabell ros molt llarg i de color daurat, com els camps de blat. A més d'una corona d'espigues, porta una diadema molt alta i  una tela de color groc, el color del blat madur. De vegades està coronada amb una garlanda d'espigues o de roselles, símbol de la fecunditat. I sovint porta un ceptre o una falç.



















Al taller ens van explicar a més, que Ceres tenia una  filla, Prosèrpina, que en grec es deia Persèfone. Un dia que la Prosèrpina s’estava banyant amb unes ninfes, Plutó, el rei de l’inframón la va segrestar i se la va emportar. Ceres estava tan desesperada que va deixar abandonar els camps i les collites, dels quals era protectora, i la gent va començar a passar fam. Per aquest motiu, Júpiter, el deu dels deus, va manar a Plutó que alliberés la noia. Aquest ho va fer però abans li va fer menjar sis grans de magrana, símbol de fidelitat. I a més Júpiter i Plutó van fer un pacte. Durant sis mesos a l’any Prosèrpina estaria amb Plutó a l’inframón. Aquests mesos Ceres estava trista i ho tenyia tot de marró o gris. Aquesta és la manera com la mitologia explicava la tardor i l’hivern. En canvi, els sis mesos que la filla vivia amb la mare, aquesta estava pendent dels camps i les collites, feia créixer les flores, els fruits i els cereals i es relacionaven amb la primavera i l’estiu en que tot és de color.


Després de saber qui era Ceres, els petits, amb l’ajuda dels grans, van modelar un cap de Ceres, i li van donar forma de cremador d’encens. Al final, tots junts, van demanar per l’any vinent una bona collita!



El proper taller serà al mes de gener i parlarem de paleontologia i dinosaures. Us hi esperem!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada