Ahir vam tornar a gaudir aprenent història amb el taller “Xina: els guerrers de Xi’an”, a càrrec d'Arqueonet. Així ens vam assabentar que el primer emperador de la Xina, QinShiHuang (260-210 ac ) va fer construir la que seria una de les tombes més grans del món, la seva. I per tal de protegir-la va fer reproduir en figures de terracota de tamany real tot el seu exèrcit. D’aquesta manera, milers d’arquers, llancers, cavalls i carros vigilen el descans etern de l’emperador.
La troballa la van fer de manera casual uns camperols l’any 1974 i es calcula que hi ha més de 6.000 guerrers, alguns encara per desenterrar. Les figures són de colors vius i brillants però malauradament el color es perd quan s’exposen a l’aire, a causa de l’oxidació. La tomba està localitzada a la muntanya Li , a uns 30 km de la ciutat de Xi’an, però cap arqueòleg s’hi ha atrevit encara a entrar-hi. Segons un text antic, a la cambra funerària, l’emperador hi va reproduir tot el seu imperi, incloent-hi els rius. Aquests però no són d’aigua, sinó de mercuri, metall de gran toxicitat. La cúpula de la cambra representa l’univers que està reproduït a base de pedres precioses. QuinShiHuang, recordat tant per les grans fites aconseguides com per la seva crueltat, va ser també l’artífex d’obres colossals com la Gran Muralla Xinesa.
L’emperador estava obsessionat amb la mort i curiosament la va trobar mentre feia un viatge per la Xina Oriental , a la recerca de les llegendàries illes dels immortals i de la font de la vida eterna.
Al taller vam aprendre aquestes i altres coses i grans i menuts van reproduir en fang les 4 tipologies més emblemàtiques de l’exèrcit de terracota: els arquers, els soldats rasos, els capitans i els generals.
La propera convocatòria del Juga amb la història és per al dia 26 de febrer a les 12.00 on ens explicaran com s’engalanaven la gent de la prehistòria i farem la nostra pròpia joia!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada