dimarts, 25 d’octubre del 2011

ELS TRESORS DEL MOLÍ: La Mirada Tàctil


La Mirada Tàctil és una iniciativa de l’Oficina de Patrimoni Cultural i de la Xarxa de Museus Locals de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona que vol garantir l’accessibilitat cultural a tota la ciutadania. Aquest programa ha comptat amb l’assessorament del Centre de Recursos Educatius de l’ONCE Catalunya.
Aquesta iniciativa ha permès dotar diversos centres de la Xarxa de Museus Locals (vegeu-ne un llistat a: http://www.diba.cat/web/opc/mirada_tactil) de mòduls multisensorials (tàctils i visuals) que permeten apropar el seu contingut a tots els ciutadans, però que sobretot s’adrecen a aquells que pateixen algun tipus de discapacitat visual o mobilitat reduïda. Així doncs, aquest programa vol facilitar les eines multisensorials per convertir els museus locals en un espai accessible. Per fer-ho s’han escollit elements, exemplificadors i representatius del fons del museu, a partir dels quals es creen uns mòduls introductoris que serveixen de presentació de la visita.
La Mirada Tàctil al CIP Molí d’en Rata és dedicada a l’exposició permanent Protagonistes: ripolletencs que deixen petjada. Aquesta exposició se centra ens els escultors: Josep Maria Brull i Lluïsa Sallent, en el pintor Andreu Solà, en el tenor Gaietà Renom, en la concertista de castanyoles Emma Maleras i en l’esportista Joan Creus. Tots ells són representats a partir d’un objecte que els defineix de manera clara. D’aquesta manera, la figura de Josep Maria Brull compta amb un còdol treballat; Lluïsa Sallent amb una escultura d’un nu femení; Joan Creus amb una rèplica d’una medalla olímpica; Maleras amb un audiovisual i unes castanyoles; Gaietà Renom amb un audio d’una de les seves actuacions i Andreu Solà amb un quadre en relleu que permet descobrir les formes a través del tacte. Tots els objectes són acompanyats per un text en braille amb una frase representativa de cadascun dels personatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada